Errors, raons i il·lusions

gioconda_detalle_1De vegades, tot i sabent-ho, ens equivoquem. Després no ens queda més remei que rectificar, si hi som a temps. En tot cas, cal que demanem  disculpes. Esperarem que ens les acceptin.

Hi ha cops que ni nosaltres mateixos trobem una explicació racional als nostres errors. Potser no la tingui. Blaise Pascal, filòsof occità, deia que “El cor té raons que la raó desconeix.” El gran pensador (1623-1662) destacà no solament en el camp de la filosofia sinó també com a matemàtic, físic, inventor, escriptor, moralista i teòleg.

Pascal era un savi polifacètic que coneixia la vertadera naturalesa humana, de la que en destacava la força de la il·lusió: “L’home té il·lusions com l’ocell ales. Això és el que el sosté”, deia el de Clermont-Ferrand. Potser perquè tenim il·lusions, sovint ens equivoquem i la raó dels nostres errors rau en les “raons que la raó desconeix”: les del cor.

pascal.jpg
Blaise Pascal deia que “El cor té raons que la raó desconeix.”

Un altre polifacètic, al que sempre podem retornar per aprendre, és Leonardo da Vinci (1452-1519). El seu esperit universal el projectà com artista, científic, enginyer, inventor, anatomista, pintor, escultor, arquitecte, urbanista, naturalista, músic, poeta, filòsof i escriptor. De Leonardo aprenem la capacitat de racionalitzar: “La saviesa és filla de l’experiència”. Quan ens equivoquem, el gran da Vinci és qui ens recorda que “L’experiència no enganya mai; són els judicis que s’equivoquen prometent efectes que no són causats per les experimentacions.”

Davant dels errors cal rectificar, davant dels fracassos cal aixecar-se. Si no en sabem prou per nosaltres mateixos, els grans savis de la història ens orienten. Quin remei!