Recursos públics i Tolerància zero davant la violència masclista

El 25 de novembre se celebra una jornada de rebuig rotund a les violències masclistes. L’objectiu és  promoure la tolerància zero per part del conjunt de la societat. És una  nova oportunitat per promoure polítiques feministes transversals des de les institucions. Una ocasió, que no hem de deixar perdre,  per impulsar, amb determinació, els pactes contra la violència de gènere. Cal dotar les partides, de governs i administracions, destinades a la lluita contra les violències masclistes.

D’ençà de l’any 2003 es recompten els homicidis per violència de gènere. Potser n’hem de dir donicidis. Hi ha hagut més de mil dones mortes. Tot i amb la seva gravetat, aquests assassinats només són la punta del perillós iceberg. Sabem que la violència envers les dones és estructural i històrica. És present a tots els països i cultures. És independent del nivell educatiu i la posició social. Es manifesta en les expressions molt diverses: verbal, física, jurídica, psicològica, econòmica, social… 

pexels-photo-2889533

La violència masclista  és una de les violacions de drets humans més persistents del món. Fruit de l’estructura patriarcal, es perpetua amb una insistència ferotge que impedeix el progrés de la societat i de les dones en particular. Amb el masclisme les dones no poden desenvolupar els seus projectes de vida en llibertat. En el darrers anys estem assistint a una ofensiva visible a escala europea contra els drets de les dones i contra a les polítiques feministes per garantir-los.

Ens cal per tant promoure la coeducació, la tolerància zero davant la violència masclista i aplicar la transversalitat feminista a totes les accions polítiques. Les polítiques d’igualtat d’oportunitats i amb perspectiva de gènere, d’educació, de salut, d’acompanyament a la inserció laboral i les polítiques de suport a les persones amb dependència, són innegociables i imprescindibles per a una convivència justa i per a alliberar la societat del cicle de violència envers les dones.

El Pacte d’Estat contra la Violència de Gènere, que només s’ha activat d’ençà que el govern de l’Estat li va ser arrebatat al PP, i del qual se n‘ha transferit a la Generalitat poc més de 26 milions d’euros els dos darrers anys, és necessari que permeti dotar econòmicament els programes preventius i assistencials de les administracions més properes als ciutadans. 

Només per la via de posar recursos públics contra la Violència de Gènere deixarem de fer declaracions, simplement moralistes, respecte d’un assumpte socialment i políticament tant greu que reclama solucions. Gens fàcils, per cert.