Portugal se’n surt, defugint l’austeritat imposada

portugal-1.gif

Fa uns anys anava molt sovint a Portugal i recordo el dia que em vaig quedar esbalaït veient com el telediari anava desgranant les severes mesures d’austeritat preses pel govern, amb dràstics retalls de les pensions, dels sous dels funcionaris i amb increments al copagament dels medicaments. També recordo les converses amb treballadors, com la d’aquell taxista de Porto que em va dir “tot i que estigui treballant tota la nit, no sortiré de pobre; treballant, no podré afrontar les despeses que tinc”.

Portugal ha estat un país molt castigat per la crisi i, en conseqüència, penalitzat per la política d’austeritat extrema que li va imposar la Troika  formada pel FMI, la Comissió Europea i el Banc Central Europeu. Els remeis imposats al malalt van resultar ser una dosi de cavall per a garantir el pagament del rescat als organismes europeus.

Per fi, els portuguesos comencen a sortir-se’n. Es recuperen, i ho fan, curiosament, a partir d’aplicar els remeis contraris als de l’extrema austeritat prescrita per les autoritats comunitàries. Veiem-ho, amb dades. A Portugal l’atur ha caigut fins el 8,8% i la taxa d’atur juvenil és ara del 22,7% (a Espanya és el 17,1% i el 39,2%, respectivament). El país preveu un creixement del 2,5% per aquest any, segons el Banc de Portugal, i portarà ja quatre anys en expansió.

L’evolució satisfactòria de la majoria d’indicadors econòmics es produeix enmig d’una política duta a terme pel govern presidit pel socialista Antonio Costa amb el suport tripartit d’esquerres (PSP, PCP i Bloco) que, tot i contravenint les recomanacions de la Unió Europea, ha disminuït les retallades i ha augmentat els impostos indirectes.

És d’esperar que, tenint com tenim aquí trets comuns favorables en l’economia -com són els bons resultats del turisme i de les exportacions- avancem també ben aviat, revertint en les retallades que s’han aplicat al nostre sector públic (des de la sanitat fins als aeroports, com s’està veient aquests dies), i abandonem la política d’austeritat extrema, de manera que es restaurin les condicions salarials dels funcionaris i treballadors i el poder adquisitiu recuperi els nivells anteriors a la crisi.

És clar que a Portugal -tot i les dificultats- l’esquerra ha sabut formar govern i aquí de moment governa la dreta. Els resultats els comencen a veure.