Paradoxes de les migracions

La-tercera-edad

Zamora, Lugo i Ourense són les províncies de l’estat en les quals el nombre de naixements és majorment inferior al nombre de defuncions. De manera que van clarament endarrere demogràficament, doncs s’han convertit en contrades molt envellides en les que ja són més les persones de la tercera edat que les de la resta de la població, a molts dels seus municipis.

Aquelles províncies del nord-oest han estat indrets des d’on s’ha emigrat tradicionalment. Cap a Amèrica, Barcelona, Madrid… Només la dinamització econòmica, la millora de les comunicacions, la dotació de serveis i, sobretot, l’afavoriment d’oportunitats per a l’emancipació dels joves, podria capgirar-ne l’endarreriment i les conseqüències de la paràlisi demogràfica.

Si des del segle XIX la sortida era l’emigració, al segle XXI les solucions podrien venir de la immigració. És l’altre factor capaç de fer-hi créixer la natalitat. Per que això fos així caldria també que s’hi fes una política oberta, tolerant i integradora, possiblement l’única capaç d’obrir solucions a una  població autòctona tan envellida.

Són les paradoxes de les migracions. Mentrestant, el creixement vegetatiu a Espanya és negatiu en el seu conjunt, segons les dades de 2017. I aquest és un dels greus problemes socials que tenim. Països com Hongria, absolutament tancats a l’acceptació i a l’ajut als immigrants, no s’adonen que encara ho tenen pitjor.