Traçabilitat, tracta i explotació

Situación de los refugiados en Grecia

La traçabilitat, com se sap, és un concepte que ens permet conèixer l’orígen i el recorregut d’un producte fins que com consumidors l’adquirim. Ens dona informació de com s’ha produit una peça de roba: uns texans per exemple. De si s’hi ha malgastat aigua o si s’ha explotat els seus productors -de vegades són nens els qui hi treballen. Les marques que informen de la traçabilitat ens garanteixen que no s’ha produït amb explotació laboral ni del medi ambient. 

Traçabilitat s’aplica també al consum de productes comestibles, com carns o peixos, i ens informa igualment de la seva procedència i forma de producció. De si s’han criat al mar o en una piscifactoria, en granja o en llibertat, posem per cas.

Els avenços legislatius i en les comunicacions ens haurien de permetre conèixer la traçabilitat de tot allò que comprem. A mi m’agradaria comprar fruites i verdures de les quals en sabés no solament d’on procedeixen sinó també tenir la garantia de que en el seu procés de producció no hi ha hagut explotació laboral ni tracta de persones.

El Grup d’Experts del Consell d’Europa sobre la lluita contra la Tracta de Persones (Greta) ha denunciat davant l’estat espanyol que, si bé s’han fet progressos en el desplegament del marc legislatiu, institucional i polític contra la tracta de persones, es necessita fer èmfasi especial en la lluita contra la tracta amb finalitats d’explotació laboral, ja que fins ara Espanya només s’ha centrat en reprimir la tracta amb finalitats d’explotació sexual.

El grup d’experts ha instat, doncs, les autoritats d’aquí a combatre la tracta amb finalitats d’explotació laboral, per la qual cosa ha recomanat enfortir les inspeccions laborals, especialment en els sectors de treball agrícola i domèstic. És clar que les autoritats han de reforçar la vigilància i prioritzar-la entre migrants irregulars i sol·licitants d’asil, que són les víctimes més freqüents de l’explotació laboral.

Dit d’una altra manera. Quan vaig a comprar una xíndria voldria que se m’indiqués no solament si és del tipus blanca, negra, baby, crimson o groga;  si ha estat conreada a un hivernacle del Ejido o del camp de Níjar; o si és o no ecològica… El què voldria és tenir la garantia de que no s’ha produït explotació de persones en el procés de producció d’aquella xíndria. 

I si, com se sol dir, quan els gossos lladren és que alguna cosa senten, en aquest cas no són els gossos que lladren, sinó que és el Consell d’Europa qui ens alerta contra el tràfic de persones que s’està produint a Espanya amb finalitats d’explotació laboral.

Com a consumidor d’aquest mercat en el que més productes adquirim, crec que tinc dret a una informació de la traçabilitat que em permeti foragitar la tracta de persones i l’explotació laboral d’aquells productes que vagi a comprar. Sigui la xídria o els texans.