Polèmiques tèxtils

Els taxistes de Barcelona van afrontar la passada primavera la polèmica sobre l’ús de determinada vestimenta. Se’ls exigia que, per respecte als usuaris, en acte de servei no anéssin en pantaló curt, xancletes o samarreta imperi. Aquesta setmana la polèmica s’ha traslladat a Vigo, en el mateix sentit, on la reacció d’alguns taxistes (homes) a l’ordenança municipal que regularà la forma de vestir ha estat la de dir que: “Si ens prohibeixen anar amb pantaló curt, farem el taxi en faldilla”. I és que en qüestions d’indumentària -o de la seva absència- la intervenció de l’administració no acostuma a tancar les polèmiques si no s’ha produït abans una verdadera discussió i si no s’ha arribat a un consens majoritari. 

Veiem sinó el cas de l’Ametlla del Vallès, on la polèmica ha vingut sobre si era permès fer topless a la piscina muncipal. Ha hagut de ser el Síndic de Greuges qui es pronunciés en un comunicat en el que ha dit que prohibir el topless “limita la llibertat d’expressió de les dones” i ha reclamat que es revisin les normatives de les piscines municipals i que s’hi incorpori la perspectiva de gènere. La resolució ha vingut motivada per una queixa de la plataforma Mugrons Lliures i ha aconseguit que es permeti anar sense la part superior del biquini, després d’un referèndum. El Síndic ha remarcat que les normes a les piscines municipals comporten una discriminació evident cap a les dones ja que “només se centren a regular la indumentària femenina”. Ha recordat Ribó que no hi ha cap regulació específica de la Generalitat sobre la indumentària que han de fer servir les usuàries de piscines públiques.

I de les piscines ens anem a les platges. La Federació Naturista-Nudista de Catalunya s’ha pronunciat en la línia de dir que “La situació ideal on voldríem arribar seria que cadascú pogués escollir amb llibertat com es banya o pren el sol: nu, en topless, amb biquini o amb banyador sencer.” Els naturistes catalans, amb més de 40 anys d’activitat, vam més enllà de la reserva de platges específicament nudistes i demanen “Solucions de convivència que siguin còmodes i acceptades per la majoria de la societat, amb respecte i sense prohibicions al nudisme.”

No hi ha dubte de que en dates properes sentirem a parlar d’algun problema o incomoditat entre favorables i adversaris del nudisme. Com cada any. Compto però, que amb respecte i sense prohibicions, es pugui arribar a consensos propis d’una societat lliure i madura. L’estiu és la temporada perfecta per assolir una estratègia general per la defensa i millora de la situació del nudisme a Catalunya. Estic d’acord amb la FNNC  quan diu que: “El nudisme té diferents beneficis, a més de la sensació de relax i llibertat, hi ha una millor acceptació del propi cos i promou la igualtat entre les persones.”

Espero que disfrutem de l’estiu sense gaire entrebancs amb les polèmiques tèxtils habituals.