Innovació a la funerària

slide1aEn alguna ocasió havia sentit a parlar a Manuel Vázquez Montalbán de la síndrome del fill de l’amo. Es referia a la tendència a fer canvis sense solta ni volta que alguns hereus -o pubilles- tendien a introduir en les empreses familiars -grans o petites- quan començaven a posar-hi els peus i volien fer-hi notar la seva presència i comandament. Sovint, els resultats dels nombrosos canvis que introduien podien ser absurds i, fins i tot, perjudicials per la bona marxa o per la supervivència de l’empresa. Dissortadament la síndrome del fill de l’amo és una pràctica que, de tant en tant, encara podem constatar. D’altra banda, estic convençut de que les petites empreses, els petits comerços, tenen futur sempre que siguin capaços d’aportar innovació, personalitat pròpia i una gran receptivitat amb els interessos de la clientela. Les empreses petites han de lluitar en front d’una sèrie d’avantatges que ofereixen les empreses grans o les grans superfícies comercials. El hambre agudiza el ingenio, ja deia Cervantes, com premonició de l’esperit competitiu que li permetrà de sobreviure a la petita empresa.

Mirin si no, el cas de José Ramón García, gerent de la funerària San Isidro, que treballa a Santiago de Compostel·la, Ferrol i Ordes. La seva petita empresa, amb 84 anys d’antiguitat, ha decidit fer un canvi radical, aquest mes d’agost. Ha canviat el color del cotxes fúnebres: del negre al blanc. L’acollida està essent fantàstica, assegura García. De fet, explica que  la introducció del negre als enterraments es produí el segle XVI. Abans, el color del dol era el blanc. La petita funerària gallega no ha fet res més que restituir una vella tradició que segurament serà imitada per d’altres.  García és del parer de que la gent acabarà demanat els cotxes blancs: “Reducen la tensión, y el blanco, no lo olvidemos, es el color que simboliza la pureza, y es lo habitual en otras culturas como la china o la budista». Si l’èxit d’una funerària és degut a la seva aposta per la innovació, ¿com no en serà d’important en la resta de petites empreses de les que en som clients abans?