Prevenir la violència per salvar vides

DIJOUS, 14 D’ABRIL DE 2022

Des que ha començat l’any, hi ha hagut un assassinat d’una dona per la seva parella o ex-parella cada deu dies de mitjana. Des que va començar l’any, deu infants han quedat orfes de mare, per assassinats masclistes. La violència masclista continúa sent una causa de mort sense comparació amb cap altra mena d’assassinats. 

Tot i amb això hi ha sectors que s’entossudeixen en amagar i blanquejar aquestes violències. Fins i tot hi ha partits polítics que insisteixen a equiparar-les a “la violència a l’entorn familiar”. Calen moltes més actuacions preventives que permetin anticipar-se a impedir aquestes agressions criminals.

Molts d’aquests assassinats es podrien evitar. Cal que els agents judicials llencin les alertes necessàries per avisar de les actuacions prèvies que ja consten als jutjats, relacionades amb casos de violència masclista. Consultar el registre per saber la situació d’una víctima o un agressor no costa més de tres minuts i permetria fer efectives les ordres de suspensió dels règims de visites a fills, que acaben essent víctimes, i fer complir els allunyaments ordenats prèviament als autors d’assassinats de dones. 

En definitiva, cal una major implicació i diligència de tots els agents que intervenen en el procès de protecció de les víctimes per conèixer la situació penal dels agressors i les demandes denunciades per les víctimes. S’evitarien situacions irremeiables. Se salvarien vides.