Enfortir la democràcia, en temps esquerps

DISSABTE, 4 DE JUNY DE 2022

Raimon Obiols, en el seu assaig El temps esquerp (Arcàdia, 2022), ens alerta contra la decepció política i ens proposa un futur engrescador que ens ha de permetre combatre aquesta decepció. 

El seu diagnòstic sobre la democràcia, el sintetitza en unes ratlles: “Les nostres democràcies han emmalaltit de desatenció, individualisme, emotivitat i malfiança. Podrien morir d’intrascendència, cedir als nous autoritarismes, avalats per les majories acovardides i irritades per les crisis, per l’amenaça física provocada per la violència, les pandèmies i les cisis ambientals o per la inseguretat moral derivada d’una exasperació de les guerres culturals.”

A continuació Obiols reivindica una política neta i constructiva. Com objectiu del nostre temps, ens proposa: “Rehabilitar i revitalitzar la política” i “dedicar més atenció als nostres problemes col·lectius i aplicar-hi uns pocs principis”. Es refereix a: “La llibertat humana, la dignitat per a cada persona, el respecte a la veritat, el rebuig a la injustícia i la dominació, la cura dels equilibris i dels paisatges del planeta, el conreu del llegat dels que ens han precedit”.

La necessitat de millorar el debat públic per enfortir la qualitat de la democràcia és una reivindicació que també han fet pública, aquesta setmana, un conjunt de fundacions lligades a la societat i a la política catalana (Catalunya Europa, Josep Irla, Nous Horitzons, Rafael Campalans, Cipriano García-CCOO i Sentit Comú), que han signat un Manifest en defensa de la qualitat democràtica.

Els objectius del Manifest són els de “preservar la qualitat de la democràcia” per evitar de “degradar-la i deixar que la substitueixi qualsevol forma d’autoritarisme”. Ens adverteixen que: “Qualsevol agressió als drets de la ciutadania i la ineficiència del sistema polític per a garantir-los afecta directament els fonaments democràtics.” Ens recorden també que: “Això passa quan s’apliquen polítiques que perjudiquen els drets econòmics i socials, agreujant les desigualtats entre els ciutadans”.

El Manifest fa notar que: “Sovint es degrada la legítima polèmica política amb l’ús d’un llenguatge agressiu en el que abunden l’insult, la falsedat i la caricaturització de les posicions de l’adversari en lloc de la proposta i de l’argument en favor de les posicions pròpies.”.

Per tot això, conclouen que: “El resultat final d’aquesta degradació és una pèrdua creixent de confiança en les institucions, en les persones que les representen i les gestionen i, finalment, en la mateixa política democràtica com a instrument de convivència. D’aquesta manera, es posa en risc el conjunt del funcionament institucional i la seva legitimitat en benefici de propostes contràries a la democràcia.”

Els signants “Insten els representants institucionals, els dirigents polítics i els professionals de la comunicació a fer seva aquesta preocupació i a afavorir plantejaments i formes d’expressió que ajudin a consolidar la qualitat de les institucions democràtiques com a instrument per gestionar els conflictes des del respecte personal i l’anàlisi dels arguments de totes les parts, evitant altres formes que les desfiguren, malmeten i desacrediten

Aportacions, com les del llibre d’Obiols o les que reclamen els signants del Manifest en defensa de la qualitat democràtica, formen part de l’esforç col·lectiu que necessita la nostra societat per rectificar les dinàmiques denunciades, per millorar la qualitat del debat públic i, com a conseqüència, per protegir i enfortir la democràcia en aquest temps esquerp.