Maleït suïcidi, o maleït silenci?

DISSABTE, 11 DE JUNY DE 2022

Ara fa un mes es va posar en funcionament el telèfon 024 d’atenció a les persones amb pensaments, ideacions o risc de suïcidi i a les seves famílies; després d’anys de retard, i de peticions reiterades d’associacions, professionals i partits polítics.

El 024 és una línia gratuïta, confidencial i pública de prevenció de les conductes suïcides  que en casos extrems alertarà els serveis d’emergència i que en altres casos haurà de poder derivar les persones a serveis especialitzats.

L’any 2020, hi va haver un rècord històric de suïcidis a Espanya. Es van produir 3.941 morts (un 7,4% més que el 2019). Això significa que cada dia se suïciden 11 persones i a més n’hi ha 220, que ho intenten i no ho aconsegueixen, segons l’INE. Les idees suïcides han augmentat especialment entre els adolescents i joves. Un estudi de la Fundació Anar estima que un 4,6%, d’entre 15 i 19 anys, hauria intentat treure’s la vida, en l’any 2020. 

Si tenim en compte que la majoria de suïcidis els cometen persones amb malalties mentals, només podem considerar que la posada en funcionament del telèfon 024, tot i ser una bona notícia, es podria convertir en només un “pegat” si no es disposa de l’atenció pública i gratuïta adequada. Avançar en la cobertura de professionals i de finançament per a l’atenció en Salut Mental, a través del Servei Nacional de Salut i evitar les demores en l’atenció, és l’objectiu.

Certament, aquest telèfon serà una eina més per detectar a temps, avaluar i tractar les persones que mostren conductes suïcides i poder-los fer un seguiment imprescindible. És un pas molt necessari i reclamat per tractar d’evitar tantes morts i tant de patiment. Tal com reflecteixen els estudis, serà ben important alhora aconseguir, a través principalment de l’escola, la família i l’entorn, desenvolupar en els adolescents aptituds sòcio-emocionals per a la vida. Són dos dels aspectes en els que hi fa molta remarca l’Organització Mundial de la Salut.

Vull trencar també una llança a favor de que els mitjans de comunicació informin més dels suïcidis i ho facin amb responsabilitat. Durant massa segles s’ha tractat els suïcidis com a maleïts. En ple 2022, no solament no els han de silenciar, sinó que cal que posin de manifest la gran pèrdua d’anys de vida i de benestar personal que representen les morts per aquesta causa, i que, amb la seva informació, honesta i responsable, contribueixin a que la societat prengui mesures per evitar-los.

Maleït silenci!