Avaluació en la carrera cap a les urnes

DISSABTE, 25 DE JUNY DE 2022

L’any que ve per aquestes dates els ajuntaments hauran renovat les corporacions i els equips de govern, després que, a finals de maig de 2023, els ciutadans haguem acudit de nou a les urnes. Haurem decidit a quins projectes  donem suport  i quins programes estem disposats que despleguin els partits i agrupacions que hi hauran concorregut. L’estiu que acabem d’encetar ha disparat el tret cap a la recta final en la cursa vers la contesa democràtica municipal. El vot ciutadà decidirà, de nou. Indiscutiblement.

Com és habitual, hi haurà soroll mediàtic i propagandístic. Serà convenient que els ciutadans puguem mesurar els resultats i la qualitat de les polítiques portades a cap pels equips municipals durant el mandat actual.  També valorarem el grau de confiança que ens mereixen els candidats. Si han complert els compromisos adquirits. O si han practicat la deixadesa de les seves funcions. Desistir de les seves obligacions i que ho pagui la ciutadania. I anar tirant de la rifeta. Una fórmula com una altra de corruptela. Massa freqüent. Desgraciadament.

Ara bé, a més a més d’expressar les nostres preferències amb el vot, els ciutadans hauríem de poder ser capaços d’avaluar els resultats obtinguts en les polítiques públiques. Només amb l’avaluació, que comporta mesuració i valoració de resultats, hi pot haver comprovació d’encerts i d’errors. Només així podrem valorar les correccions i les millores efectuades i, en conseqüència, el progrés assolit.

Per poder avaluar, cal haver exposat prèviament els objectius i haver mesurat el punt de partida i on es volia arribar. Cal conèixer les capacitats i les deficiències de les quals es partia i les millores que es proposaven. Les millores reals obtingudes les coneixerem a partir de la nostra capacitat d’avaluació durant el mandat.

Política vol dir Pedagogia, tal com bé va explicar Rafael Campalans, fa ja gairebé un segle, tot desenvolupant una tasca de pedagogia social, amb la que acabaria imposant les seves idees. No per la força, sinó pel convenciment. Només partint del reconeixement de tot allò que no funciona al municipi, serem capaços de proposar objectius i solucions; d’avaluar-ho, de canviar-ho i de millorar-ho.

Som a la recta final cap a les urnes locals. És moment d’avaluar els resultats. Ens ajudarà a decidir el vot que empararà els objectius i el programa a desplegar al municipi. Caldrà valorar també la confiança i fiabilitat que ens mereixen els candidats i candidates que els propers mesos anirem coneixent.

Tot just acabem de celebrar sant Joan i el maig ja és a la cantonada. Les municipals: la mare de totes les batalles.