Jo no podia sucumbir

DISSABTE, 16 DE JULIOL DE 2022

En plena onada de calor. Sí. Però també, aprofitant les nits a la fresca i la lluna plena. Gaudint dels concerts i les vesprades poètiques i musicals. Reconforta sentir, de la pròpia veu del poeta Jaume C. Pons Alorda, aquella poesia que comença dient: “Em varen electrocutar amb una torradora / i una piscina d’aigua gelada, / em varen enverinar entre les mates / mentre les guineus contemplaven la meva agonia,…”. Per continuar, recordant-nos: “…em varen fer tot el que van voler / i més”. I que finalitza, reivindicant-se: “… però jo sempre tornava / sols perquè tu / em digueres / un dia, ho recordo, / que jo no podia sucumbir.”

Vivim temps convulsos i el vers ens fa sentir que no podem sucumbir. Aquests dies estem coneixent la trama colpista que va preparar Donald Trump per tractar d’impedir el triomf de la democràcia i l’accés del guanyador a les urnes, Joe Biden, a la presidència dels EUA, valent-se d’una turba violenta que va assaltar el Capitoli. Des del més alt mandatari d’un dels països més poderosos de la terra, fins a la més petita empresa pública del més petit dels municipis, podríem trobar, arreu, una infinitat de corrupteles i manipulacions, d’aquells que intenten subvertir la democràcia i les institucions. És el pa que s’hi dona.

En aquest sentit, és oportú recordar, que ara fa justament cinquanta anys de les informacions dels periodistes Bob Woodward y Carl Bernstein de The Washington Post, que van acabar amb l’impeatchment i caiguda de Richard Nixon. És una història de tenacitat, humilitat i rigor d’uns periodistes que van tenir el suport incondicional de l’editora, i que van viure en una època en la que el periodisme gaudia d’una confiança de la ciutadania que ara no tenim. Tot plegat, va permetre que les mentides de Nixon, acabessin fent-lo dimitir de la presidència.

La situació és molt diferent, ara. Donald Trump té pressa. Veurem quins són els resultats de la investigació que se segueix sobre la seva culpabilitat. El comitè que investiga l’assalt al Capitoli el 6 de gener del 2021, després del testimoni bomba de l’ex-assessora Cassidy Hutchinson, l’hi estreny el cèrcol i podria formular-li càrrecs penals. El Fiscal general té a les seves mans una patata calenta. La de de dirigir la primera acusació penal contra un ex-president a la història dels EUA, el conflictiu Donald Trump.

Seria tan ampli el catàleg de situacions en les que, des de les institucions, s’intenta enderrocar el propi sistema, amb corrupteles, manipulacions de la democràcia i fins i tot, en aquest cas, amb violència, que, en aquestes nits d’estiu, em quedo amb la pau i la poesia dels que, com Jaume C. Pons Alorda, ens reciten el que: “…tu / em digueres / un dia, ho recordo, / que jo no podia sucumbir.”