Bodas de sangre, nits de lluna plena

Continuant per terres d’Almeria, he emprès la pista sorrenca que uneix les poblacions de Rodalquilar amb Los Albaricoques, enmig del territori preservat com a Parc Natural Cabo de Gata-Níjar i declarat Reserva de la Biosfera. La pista que recorro s’inicia amb penyes multicolors a banda i banda,  reflex de les característiques d’una zona volcànica, apagada fa cinc o sis milions d’anys. Vaja, que estem parlant d’abans-d’ahir.

En arribar prop de la primer veïnat escassament poblat, Las Presillas Altas, i en girar a la dreta, hi trobo el Cortijo del Fraile. En realitat és un cortijo gran, amb diverses cases al seu redòs, una capella, una plaça interior, un forn, l’aljub, les quadres per al bestiar… És una cortijada, un lloc de trobada i de celebracions també. El Cortijo del Fraile manté encara totes les seves estructures però avui es troba deshabitat i en estat ruïnós.

Va ser en aquest indret on es va produir, l’any 1928, el famós crim de Níjar. La recreació dels fets donaria lloc a una de les extraordinàries obres teatrals de Federico García Lorca, Bodas de Sangre.  En ella, ens parla de la passió, la sexualitat reprimida, l’amor, la vida,  la mort, i de tradicions i creences ancestrals. Temes que el poeta i dramaturg tractaria igualment a Yerma o a La casa de Bernarda Alba, constituint una trilogia que apunta a la defensa de la llibertat de la dona.

El Cortijo del Fraile, si bé està catalogat com un lloc històric, qualificació que exigiria la seva rehabilitació, conservació i manteniment, es veu molt abandonat. Les despeses que exigeix la seva preservació pengen enfilades damunt d’una llarga i inacabable pugna entre la propietat privada i les administracions públiques. Mentrestant, el deteriorament continua. L’hi passa com a aquell espanyol que es debatia  “entre una España que muere / y otra España que bosteza”, del que parlava Antonio Machado.  El cortijo, no hi ha dubte, té la desgràcia de pertànyer, si més no, a aquella “Espanya que badalla”.

Si volem veure la vida -la mort i la passió- en el Cortijo del Fraile, haurem d’anar -vès per on- a Barcelona, on, des del dia 6 fins el 20 de setembre, es recrea aquella història en l’obra de Federico, Bodas de Sangre, dirigida per Oriol Broggi a la Biblioteca de Catalunya (La Perla, 29).

2-2-e1496410375221

Els que hagin tingut la sort d’aconseguir entrades -ja exhaurides- per a alguna del les quinze representacions programades, podran gaudir d’una creació escènica irrepetible. Amb les actuacions de Nora Navas, Clara Segura -intercanviant-se els papers de la núvia i la mare-, Ivan Benet -fent tant de pare de la núvia com de Leonardo, l’enamorat-, Anna Castells i Pau Roca. La fenomenal música i la interpretació de Joan Garriga, així com l’espectacular presència en escena de la geneta Montse Vellvehí sobre el cavall Juguetón,  afegeixen atractiu a una representació que té lloc sobre un llarg espai de terra, arran dels espectadors. A La Biblioteca recreen la vida d’aquell cortijo i la història de la boda i del crim que allà es va produir.

IMG_1997.jpg
Cortijo del Fraile (Foto: Josep Arenas)

Una història que va passar en una nit -com la d’avui- de lluna plena, en la que, en l’aire, haurien pogut sonar -com avui, també- aquells versos machadians… una de las dos Españas / ha de helarte el corazón.