Montaigne i la polarització

“La cosa més important del món és saber ser amo d’un mateix”, afirmava Michel de Montaigne (1533-1592). L’autor dels Assaigs subratllava la importància de preservar la nostra personalitat. De no deixar-nos arrossegar per la polarització, la que, suposadament,  fabrica veritats úniques. Ens recomanava que escapéssim sempre de la manipulació. Per això resulta d’actualitat.

Michel-de-Montaigne-007
Retrat de Montaigne

Vivim moments de gran polarització. Fruit de declaracions unilaterals i de repressió. El diàleg i l’acord no han triomfat. La discussió política ha estat substituïda sovint per la desqualificació. Malgrat això, no podem caure en la desesperança. Hem de continuar en el camí de la paraula. No hi ha altre via que saber escoltar l’altre.

No podem caure en la simplificació matussera d’etiquetar les persones amb si són de tal o qual bàndol. Cal portar la conversa al contingut. Amb respecte. No entrant en l’insult, en el menyspreu o en la desqualificació. Sabent que la discrepància sempre la podrem parlar. I no perdre la nostra capacitat d’anàlisi. Hem de trobar coincidències, acords i denominadors comuns amb els nostres interlocutors. Sinó la nostra resposta serà únicament emocional.

La via és el diàleg. I el dialèg sincer exigeix prèviament l’autocrítica de totes les parts. Reconèixer els errors comesos i proposar-se esmenar-los. És el primer pas per “saber ser amos de nosaltres mateixos”. Montaigne, sempre vigent.

 

2 respostes a “Montaigne i la polarització

Els comentaris estan tancats.