Disminueix el consum de fruites i verdures

La FEN, que és la fundació espanyola de Nutrició, ha detectat que ha disminuït el consum de verdures i hortalisses. No hem de confondre les sigles de la FEN amb les d’una assignatura que era obligatòria sota el règim franquista, la FEN, formación del espíritu nacional. 

La fundació de Nutrició, deia, ens recorda que sempre se’ns ha recomanat de prendre cinc racions diàries d’hortalisses i fruita. Però, segons el seu recent informe sobre el consum de fruites i hortalisses en relació amb la salut, la ingesta mitjana és actualment de d’1,3 racions d’hortalisses (s’exclouen les patates) i 1,5 racions de fruita. Som lluny per tant de les cinc racions recomanades per a aquests dos grups d’aliments en el marc d’una dieta saludable. El dèficit mitjà queda establert en 2,2 racions per persona i dia.

En aquest sentit, doncs, hem anat enrere. Vejem-ho. Les estadístiques oficials de l’any 1964 registraven un consum de verdures i hortalisses mitjà de 451 grams diaris. La ingesta ha anat baixant progressivament fins arribar als 269 grams en l’actualitat. Pel que fa a la fruita, després d’haver augmentat significativament el seu consum durant dècades, ara acumula quatre anys de retrocés i se n’estima una mitjana diària de consum de 287 grams per persona.

També ens diu aquest estudi de la FEN que les persones que més fruites i verdures consumeixen són els més grans de 65  anys, mentre que els nivells més baixos estan entre els nens i adolescents. Una dada que no resulta gaire esperançadora per a revertir la tendència negativa.

Sovint creiem que un bon nivell de salut és responsabilitat dels professionals de la medicina -metges, infermers, medicaments- i, en canvi, bona part dels resultats d’un bon nivell de salut provenen més aviat de l’adquisió d’hàbits saludables. Menjar les raccions adequades de fruites i verdures o fer exercici amb freqüència, poden ser factors determinants dels bons nivells de salut. 

Mentre reivindiquem un bon sistema sanitari i una bona atenció mèdica, no hem d’oblidar que nosaltres mateixos, amb una alimentació equilibrada, amb la pràctica de l’esport i evitant situacions de risc, som els principals agents d’aquest sistema, si més no pel què fa a l’educació saludable i a la  prevenció. 

Salut i bons aliments!